Exlibris


Exlibris er bogejermærker, små kunstværker trykt på papir og beregnet til at klæbe ind i ens bøger på bogens forreste side for på en smuk og dekorativ måde at minde hver frem- tidig låner om, hvis bog han nu sidder med i hånden - og siden skal huske at aflevere!

Min interesse for exlibris er i tidens løb blevet koncentreret mod vinexlibris til mine vinbøger, medicinske exlibris til mine fagbøger og, som en særlig hobby, de flotte exlibris med skakmotiver, chess-exlibris.

Folk, der skulle være blevet nysgerrige, og som gerne vil vide mere om denne papirkunst i miniformat, kan henvende sig til Dansk Exlibris Selskab, Postboks 1519, 2700 Brønshøj. D.E.S. udgiver bladet Nordisk Exlibris Tidsskrift og samler danske exlibris-kunstnere og exlibris-samlere til møder og internationale kongresser.

Et af mine første exlibris er dette træsnit af Dusan Janousek, 1971.

Den portugisiske exlibris-samler Artur Mário da Mota Miranda gik i 1985 i gang med den imponerende opgave at skabe et leksikon over exlibris-kunstnere fra hele verden: Encyclopaedia Bio-Bibliographical of the Art of the Contemporary Ex-Libris. Alle troede at han ville brække halsen på det, men hans encyklopædi er foreløbig nået op på 25 bind! Det er faldet i min lod at skrive nogle kapitler om danske exlibris-kunstnere.

Kapitlet i vol. II, 1986, handler om Per Christensen, der med en baggrund som reklametegner begyndte at tegne exlibris i starten af 70·erne. Hans enkle stil og fremragende teknik har sammen med en udtalt sans for humor gjort Per Christensen populær blandt exlibris- venner i ind- og udland.

Med Pers kendskab til denne exlibris-vens passion for skak og vin, hvad kan da skakbrædtets bønder være andet end vinbønder?


Vol. III blev publiceret i forbindelse med den XXI Internationale Exlibriskongres i Utrecht i 1986. Den danske repræsentant i vol. III var landets suverænt dygtigste, bedst kendte og flittigste exlibris-kunstner: tegneren Christian Blæsbjerg, der døde for nogle år siden. Christian Blæsbjerg begyndte at tegne exlibris i 1925, og i 1986 var han nået op over 600 exlibris!

Christian var glad for erotiske exlibris, og til lægen blev motivet derfor starten på et reagensglasbarn.


Den kunstner, der kom med i vol. V, 1987, er en af Danmarks mest elskede kunstnere, Mads Stage, hvis tegninger hænger på væggen i de fleste danske hjem. Mads Stages exlibris-produktion, 31 bogejermærker var det blevet til i 1974, er derimod ikke så kendt, men den har samme høje kvalitet, som resten af hans arbejder.

I 1985 blev Mads Stage-exlibris nr. 32 til: et klassisk læge-exlibris med Aeskulapslange, opiumsvalmue og digitalisplante som medicinske symboler.


Hans Hornhaver blev den danske repræsentant i vol. VII, 1988. Hornhaver er velsignet med de for en exlibris-kunstner helt afgørende evner: en elegant og sikker pen og en sprudlende fantasi. Hans exlibris-produktion tog fart i 1979, og da vol. VII udkom ni år senere havde antallet af Hornhaver-exlibris rundet de 700!

Exlibris nr. 440 er et typisk Hornhaver-exlibris, en let og charmerende streg i et bogvenligt format -- lige til at klæbe ind i vinbøgerne.

 


Erik Skovenborg Hjemmeside <http://www.skovenborg.dk/>