"VIN OG HELBRED - myter og facts" handler om vin, øl og spiritus og de alkoholiske drikkes betydning for helbredet - med eftertryk på helbred i betydningen sundhed og velvære. Men det er vinen, der er i centrum, og på en levende og humoristisk måde præsenterer bogen den vinelskende og vininteresserede for en klar, forståelig og fornøjelig gennemgang af hvordan vin produceres, og hvad der adskiller den røde vin fra øl og spiritus. En række forhold som vinmarkens jordbund, sommerens fordeling af sol og regn, tykkelsen af druesortens skal, temperatur og skindkontakt i gæringskarret og lagring på fad og flaske spiller alt sammen en rolle for rødvinens indhold af en række vigtige antioxidanter, polyfenolerne, som sammen med antioxidanter fra frugt og grøntsager er med til at beskytte kroppens celler mod angreb fra frie radikaler.
|
|
Vin og helbred - myter og facts er skrevet med det formål at underholde og undervise læseren - men formålet er også at forstyrre læserens vante forestillinger om øl, snaps og vin og de våde varers virkning på vores helbred på godt og ondt. De tre elementer - videnskabens klare lys, anekdotens skæve vinkel
og det humoristiske glimt i øjet - smeltes i denne bog sammen af
forfatteren til 17 spændende kapitler: |
|
De vigtigste af bogens mange henvisninger til videnskabelige undersøgelser
er lagt ud på forlaget Klims hjemmeside: www.klim.dk.
![]() |
Tegner Villy Jakobsen har lavet en række sjove illustrationer, der sammen med små anekdoter, citater fra vinlitteraturen, pudsige detaljer om vinen, gode råd og fakta er drysset ud over bogens sider. "En vinkur mod virus" - en af tegner Villy Jakobsens morsomme illustrationer. |
![]() |
Bogens dokumentation og kildemateriale
står og vejer tungt i røde arkivkasser i Erik
Skovenborgs arbejdsværelse. Det er det, der
ligger bag bogen. Og de 320 sider rummer
uden tvivl den bredeste, mest omfattende,
og mest nuancerede bog om vin og helbred,
der er udgivet her til lands til dato. Jørgen Bollerup Hansen. Århus Stiftstidende lørdag d. 8. april 2000.
|
I sin bog kommer lægen også ind på en lang række spændende
aspekter ved vindrikningen. Den er tydeligvis skrevet af en mand, der ikke kun
har en lægefaglig indgangsvinkel til stoffet, men også en passion
for vin. Lægen lægger heller ikke skjul på, at der er en risiko
ved alt, også ved at drikke vin. For eksempel stiger blodtrykket betydeligt
ved et højt alkoholforbrug, og risikoen for leversygdomme øges.
Når det er sagt, er der kun tilbage at fastslå, at de fleste af os
ved et moderat dagligt forbrug af rødvin kan øge ikke blot livskvaliteten
men også sundheden. Skål!
Peter Hartung. Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad lørdag d.
8. april 2000
Myter og facts veksler i bred mangfoldighed i Erik Skovenborgs enormt veldokumenterede
værk. Han har været vidt omkring i den lægelige faglitteratur,
i den faktuelle litteratur om vin og alkohol og i anekdoternes verden og præsenterer
sin viden i et letflydende, klart og forståeligt sprog.
Palle Westphal. Århus Stiftstidende lørdag d. 15. april 2000
Dansk læge skriver enestående vinbog.
Det er et imponerende værk, lægen Erik Skovenborg har skrevet om
alt det, der gør vinen så helsebringende og dejlig – og så
farlig, når man omgås den på en forkert måde. På
320 tætskrevne sider har han samlet et myldet af facts, en mængde
resultater af kliniske undersøgelser, og en masse citater og anekdoter.
Det må have været et hestearbekjde at samle alt dette stof og lægge
det frem på en både forståelig og underholdende måde,
men det er lykkedes. Erik Skovenborg har skabt en enestående og helt anderledes
vinbog.
Anker Tiedemann. Vinavisen uge 15, 2000 (www.vinavisen.dk).
Det er måske det hidtil mest dækkende værk om emnet og en
oplagt kandidat til oversættelse til hovedsprogene. Der er ikke tale om
en hurra-optimistisk sales-talk, men om en grundigt argumenteret bog skrevet af
en mand, der heldigvis også elsker et godt glas og er velsignet med en pæn
portion humoristisk sans.
Flemming Kyed. Information lørdag d. 15. april 2000.
Det er et meget stort emne der behandles på bogens 320 sider i 17 fyldige
afsnit. Man kan læse om vinens indholdsstoffer, om dens vandring gennem
kroppen, om vin og alkohol i relation til fedme, alderdom, graviditet, erotik,
om kvinder og alkohol og meget mere. Det er en vigtig bog, som alle der beskæftiger
sig professionelt med sundhed og ernæring bør kende, og som enhver
vindrikkende livsnyder kan have glæde af.
Ulrik Boesen. Jyllands-Posten lørdag d. 22. april 2000.
Erik
Skovenborg ![]() |
|
Hjemmeside <http://www.skovenborg.dk/> |