Vin og helbred - Bog


"VIN OG HELBRED - myter og facts" handler om vin, øl og spiritus og de alkoholiske drikkes betydning for helbredet - med eftertryk på helbred i betydningen sundhed og velvære. Men det er vinen, der er i centrum, og på en levende og humoristisk måde præsenterer bogen den vinelskende og vininteresserede for en klar, forståelig og fornøjelig gennemgang af hvordan vin produceres, og hvad der adskiller den røde vin fra øl og spiritus. En række forhold som vinmarkens jordbund, sommerens fordeling af sol og regn, tykkelsen af druesortens skal, temperatur og skindkontakt i gæringskarret og lagring på fad og flaske spiller alt sammen en rolle for rødvinens indhold af en række vigtige antioxidanter, polyfenolerne, som sammen med antioxidanter fra frugt og grøntsager er med til at beskytte kroppens celler mod angreb fra frie radikaler.

 

 


Vin og helbred - myter og facts er skrevet med det formål at underholde og undervise læseren - men formålet er også at forstyrre læserens vante forestillinger om øl, snaps og vin og de våde varers virkning på vores helbred på godt og ondt.

De tre elementer - videnskabens klare lys, anekdotens skæve vinkel og det humoristiske glimt i øjet - smeltes i denne bog sammen af forfatteren til 17 spændende kapitler:

 
  • Alkohols rejse i kroppen
  • Når vinen er rød
  • Det Franske Paradoks
  • Alkohol – en hjertestyrkning?
  • Vin som lægemiddel
  • Ønsket om et langt liv
  • Vin – de gamles mælk
  • Vin – en elskovsdrik
  • Ved livets begyndelse
  • Kvinder og alkohol
  • Nogle advarsler & myter
  • Tømmermænd
  • Alkohol er en streng herre
  • Det gyldne mådehold
  • Lægens råd
  • Feder alkohol?
  • Vinen til maden

De vigtigste af bogens mange henvisninger til videnskabelige undersøgelser er lagt ud på forlaget Klims hjemmeside: www.klim.dk.


Tegner Villy Jakobsen har lavet en række sjove illustrationer, der sammen med små anekdoter, citater fra vinlitteraturen, pudsige detaljer om vinen, gode råd og fakta er drysset ud over bogens sider.



"En vinkur mod virus" - en af tegner Villy Jakobsens morsomme illustrationer.


Flotte anmeldelser af "Vin og helbred - myter og facts"

"Vin og helbred - myter og facts" prøver at komme rundt om alle de informationer, vi især indenfor de seneste 10 år har fået om det moderate vinforbrugs virkning på vores sundhedstilstand. Som læser får man således en så aktuel status som muligt over de forskningsresultater, som for os almindelige mennesker blot forbliver små avisnotater, hvis de da overhovedet kommer så langt, og bogens største fortjeneste ligger i, at man - i kraft af indekset - kan slå op og se, om en given sygdom har bedre helbredelsesudsigter, hvis man drikker et par glas vin om dagen.
Jørgen Mønster Pedersen. Politiken, lørdag d. 15. april 2000.


Bogens dokumentation og kildemateriale står og vejer tungt i røde arkivkasser i Erik Skovenborgs arbejdsværelse. Det er det, der ligger bag bogen. Og de 320 sider rummer uden tvivl den bredeste, mest omfattende, og mest nuancerede bog om vin og helbred, der er udgivet her til lands til dato.
Jørgen Bollerup Hansen. Århus Stiftstidende lørdag d. 8. april 2000.

 


I sin bog kommer lægen også ind på en lang række spændende aspekter ved vindrikningen. Den er tydeligvis skrevet af en mand, der ikke kun har en lægefaglig indgangsvinkel til stoffet, men også en passion for vin. Lægen lægger heller ikke skjul på, at der er en risiko ved alt, også ved at drikke vin. For eksempel stiger blodtrykket betydeligt ved et højt alkoholforbrug, og risikoen for leversygdomme øges. Når det er sagt, er der kun tilbage at fastslå, at de fleste af os ved et moderat dagligt forbrug af rødvin kan øge ikke blot livskvaliteten men også sundheden. Skål!
Peter Hartung. Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad lørdag d. 8. april 2000

Myter og facts veksler i bred mangfoldighed i Erik Skovenborgs enormt veldokumenterede værk. Han har været vidt omkring i den lægelige faglitteratur, i den faktuelle litteratur om vin og alkohol og i anekdoternes verden og præsenterer sin viden i et letflydende, klart og forståeligt sprog.
Palle Westphal. Århus Stiftstidende lørdag d. 15. april 2000

Dansk læge skriver enestående vinbog.
Det er et imponerende værk, lægen Erik Skovenborg har skrevet om alt det, der gør vinen så helsebringende og dejlig – og så farlig, når man omgås den på en forkert måde. På 320 tætskrevne sider har han samlet et myldet af facts, en mængde resultater af kliniske undersøgelser, og en masse citater og anekdoter. Det må have været et hestearbekjde at samle alt dette stof og lægge det frem på en både forståelig og underholdende måde, men det er lykkedes. Erik Skovenborg har skabt en enestående og helt anderledes vinbog.
Anker Tiedemann. Vinavisen uge 15, 2000 (www.vinavisen.dk).

Det er måske det hidtil mest dækkende værk om emnet og en oplagt kandidat til oversættelse til hovedsprogene. Der er ikke tale om en hurra-optimistisk sales-talk, men om en grundigt argumenteret bog skrevet af en mand, der heldigvis også elsker et godt glas og er velsignet med en pæn portion humoristisk sans.
Flemming Kyed. Information lørdag d. 15. april 2000.

Det er et meget stort emne der behandles på bogens 320 sider i 17 fyldige afsnit. Man kan læse om vinens indholdsstoffer, om dens vandring gennem kroppen, om vin og alkohol i relation til fedme, alderdom, graviditet, erotik, om kvinder og alkohol og meget mere. Det er en vigtig bog, som alle der beskæftiger sig professionelt med sundhed og ernæring bør kende, og som enhver vindrikkende livsnyder kan have glæde af.
Ulrik Boesen. Jyllands-Posten lørdag d. 22. april 2000.


Erik Skovenborg Hjemmeside <http://www.skovenborg.dk/>